29 دی 1403
logo

مرکز تحقیقات روانپزشکی و روانشناسی

دانشگاه علوم پزشکی تهران

  • تاریخ انتشار : 1402/09/08 - 12:00
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 228
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

بررسی شیوع جهانی اختلال سلوک: یک مرور نظام مند و متاآنالیز

با توجه به اهمیت موضوع و فرض افزایش این اختلال بعد از سال 2010، ما یک مرور نظام مند و متاآنالیز بر روی ادبیات پژوهش انجام داده و شیوع جهانی اختلال سلوک در میان کودکان و نوجوانان را از ابتدای سال 2011 تا پایان ماه سپتامبر سال 2017 بررسی و ارائه کردیم. روش: مطالعات مقطعی با هر نوع نمونه گیری تصادفی و غیرتصادفی که شیوع اختلال سلوک را قبل از سن 18 سالگی، در حداقل یک جنس در جمعیت های کلی یا مدرسه که در کشورهای مختلف جهان ساکن بودند، در این مطالعه وارد شدند.

زمینه: اختلال سلوک، با رفتارهای پرخاشگرانه، فریب یا دزدی، تخریب اموال و نقض جدی قوانین قبل از سن 18 سالگی، مشخص می شود. بار کلی اختلال سلوک، مخصوصا در پسران، قابل توجه است. در این مرور نظام مند، شیوع جهانی اختلال سلوک را بررسی کردیم. مطالعه نظام مند قبلی شیوع جهانی اختلال سلوک را تا سال 2010 گزارش کرده است. با توجه به اهمیت موضوع و فرض افزایش این اختلال بعد از سال 2010، ما یک مرور نظام مند و متاآنالیز بر روی ادبیات پژوهش انجام داده و شیوع جهانی اختلال سلوک در میان کودکان و نوجوانان را از ابتدای سال  2011 تا پایان ماه سپتامبر سال 2017 بررسی و ارائه کردیم. همچنین، ناهمگونی فراوانی اختلال سلوک ارزیابی شده و منابع بالقوه ناهمگونی، آنالیز شده است.

روش: مطالعات مقطعی با هر نوع نمونه گیری تصادفی و غیرتصادفی که شیوع اختلال سلوک را قبل از سن 18 سالگی، در حداقل یک جنس در جمعیت های کلی یا مدرسه که در کشورهای مختلف جهان ساکن بودند، در این مطالعه وارد شدند. پایگاه داده های PubMed, Scopus, Google Scholar  را به طور نظام مند، جستجو کردیم. همچنین grey literature  شامل conference proceedings را جستجو کردیم. همه مطالعات از ابتدای سال 2011 تا پایان سپتامبر سال 2017،  جستجو شدند. کیفیت مطالعات مشمول، به طور مستقل توسط دو ارزیاب مختلف ارزیابی و داده های مرتبط استخراج شد.

نتایج: 50 مطالعه در زمینه بررسی شیوع جهانی اختلال سلوک، انتخاب شد. در میان مطالعات، حجم نمونه از 200 تا 34758 و سن از 1 تا 18 سال، متغیر بود.  این مطالعات در کشورهای مختلف جهان انجام شده است. پرسشنامه های مختلفی در این مطالعات استفاده شده که پرسشنامه توانایی ها و مشکلات (SDQ) بیش از همه به کار رفته است. رویهمرفته، این پژوهش نشان داد که از ابتدای سال 2011 تا سال 2017، شیوع کلی اختلال سلوک از 0.2 درصد در رومانی تا 32.9 درصد در ایران، گزارش شده است؛ در این میان، شیوع 0 تا 26.7 درصد برای دختران و 0 تا 36.5 درصد برای پسران، گزارش شده است. در متاآنالیز مطالعات، شیوع کلی اختلال سلوک 8 درصد به دست آمد که به ترتیب در دختران و پسران، 7 و 11 درصد بود. هرچند، هتروژنیتی مطالعات بالای 99 درصد بود. بنابراین، آنالیز بر اساس زیرگروه های مختلف انجام شد و دریافتیم که منبع این هتروژنیتی ابزار اندازه گیری است. به طوری که مطالعاتی که از ابزار دقیق تشخیصی KSADS استفاده کرده بودند، هتروژنیتی پایین 50 درصد داشتند و شیوع کلی اختلال سلوک را 0.33 درصد گزارش کردند.

نتیجه گیری: یافته های مطالعه ما شیوع کلی بالای اختلال سلوک را در میان کودکان و نوجوانان کشورهای مختلف نشان داد. بر این اساس،‌ ایجاد برنامه های پیشگیری و درمان ویژه این گروه از کودکان و نوجوانان، ضروری به نظر می رسد. 

 

مجری طرح: دکتر مریم سلمانیان

  • گروه خبری : طرح های پژوهشی
  • کد خبر : 252477
کلمات کلیدی
مدیر سایت
تهیه کننده:

مدیر سایت

متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه